Предраг је, прича, и многе странце довео на Голију, те се присећа како му је Хирунг Нилс, архитекта са Алпа, својевремено био драг гост. Показао му је оближње манастире, а кад су стигли у Рудно, Нилс је инсистирао да уђу у једну брвнару у којој је сама живела старица.

— Када смо ушли у старичину брвнару, видели смо воденице, више посуда са сиром, чисте беле крпе… Он се само прекрстио и рекао: „Ви сте, Срби, неуништиви“ — истиче Предраг Ћировић, док одаје како се странци најчешће зачуде због тога што мештани праве зидане куће, уместо да се посвете брвнарама, прављеним од камена и дрвета.

А и мештани су се, прича Ћировић, чудили како то да гости гледају само њихове најнеуредније просторије, а не занимају их лепе нове бетонске куће.

— Ипак, свест о традицији градње и квалитетном животу у планини се полако враћа. Неколико домаћина су направили брвнаре, а много их је и који преуређују старе кућице… А доскора су те запуштене брвнаре служиле како место за бацање непотребних ствари. Сад су тек схватили да, оно чега се ми стидимо, странци препознају као квалитет — истиче Ћировић.

Са мештанима Рудно се, каже, одавно својата. Они кажу, ако си кућу направио код нас, а не у свом родном Крагујевцу, то значи да нас поштујеш. Зато и ми тебе ценимо. Сад, можда смо у генима кодирани колико ћемо да трајемо, али док трајемо, треба да будемо у форми. А сунце, вода и ваздух су три елемента која чине живот. Љубав, природа и путовање чине срећу — закључује Предраг.

Недавно је Предраг имао прилику да угости адвоката и књижевника Алена Глена из Балтимора, који је свакодневно џогирао по Голији, а онда се једног дана пожалио домаћину како у Србији баш и није лако бавити се овим спортом.

— Мислећи да је проблем у висинској разлици, рекао сам му да ће све бити добро кад се навикне, на шта ми је Американац одговорио да проблем није у висини, него у томе што га иза сваког пласта сена чека понеки мештанин и нуди му ракију и мезе — прича Ћировић кроз смех.

Ову причу још увек нико није коментарисао.

Напишите коментар

Морате да се пријавите како би могли да напишете коментар.