Брвнара је заправо симбол вишегодишњег пријатељства између Крагујевчана и села Рудно, које је почело још 1951. године, када је Радомир Коминац, директор крагујевачке ОШ „Јован Поповић“, први пут овде довео ђаке на излет. Та деца су касније, бар једном годишње, сваког лета камповала на овој планини.

Ја сам на Голију први пут дошао 1983. године. После ме је једна породица узела за кума, те су ми баш они поклонили плац на ком сам доцније почео да градим. Шест година сам копао стену, сви ме одговарали, али је мени то био изазов, прилика за дружење, спој с природом…

Пресудила је жеља да будем на некој тачки са које се пружа леп поглед. Па, како човек који прави кућу на мору жели са прозора да види море, тако сам и ја хтео да видим оно најлепше од Голије — врхове Копаоника и Шаре. И, ниједном се нисам покајао — прича Ћировић, иначе рекламни цртач у крагујевачком Спортском центру „Младост“, који сваког лета руководи спасилачком службом на језеру у Шумарицама.

А сваки слободан дан користи да посети Голију, истражи околне шуме, проналази нове слапове, пећине, стазе… Прича, пуног срца, како је у сливовима реке Студеница проналазио потоке пуне пастрмке, а воли и да припитомљава дивље животиње.

— Када нађем тако неку птицу која је испала из гнезда, покушам да је спасем. Леп је осећај када јој ране зацеле, а птица одлепрша… Више пута сам био у опасности, залутао у шуми, а било је случајева да сам морао три ноћи да преспавам у пећини јер је завејало. Сакупљам биљке, крзна од животиња, птичја јаја… Правим карту животињског света, која ће једног дана бити искоришћена за промоцију Голије — одаје делић својих планова крагујевачки природњак…

Један коментар на “Стену копао шест година”

  1. Dragan Jovovic написа:

    Od mog prijatelja Pede,a i od jos nekih prijtelja koji su posetili Orlovo Gnezdo slusao sam impresije sa kojima su napustili objekat i prelepu Golija planinu. Kao veliki ljubitelj prirode i planinskih visina posle pregleda ovog sajta ne preostaje mi nista drugo nego da Pedi cestitam na izgradnji ovoga objekta,da mu odam priznanje sto ga je stavio u sluzbu i zadovoljstvo svojih prijatelja i gostiju,a meni ne preostaje nista drugo nego da sto pre dodjem u Orlovo Gnezdo.

    Dragan-Takovo

Напишите коментар

Морате да се пријавите како би могли да напишете коментар.