Брвнара Орлово гнездо налази се у живописном селу Рудно (1.200 м. надоморске висине) на планини Голији. Највиши врхови Голије су Јанков камен, (1.833 м.), Црни врх (1.789м.) и Радочело (1.625 м.). Село РУдно налази се између манастира Студеница (14 км), Градац (5 км) и врха Радочело (7 км). У Рудно се долази Ибраском магистралом из правца Краљева, Ушћа и Баљевца до Брвеника, где се десним скретањем, након 26 км, стиже у одредиште. На том путу налази се чувена долина Јоргована и тврђава Маглич, који својим лепотама просто позивају да се направи кратки предах.

Изградња два манастира на обронцима Голије указује на чињеницу да је овај простор био важан стожер за средњовековне српске владаре. И данас мештани ових простора, у обрађивању својих имања, често налазе на предмете и метални новац који говори о важности ових предела још из времена Римских легија.

У другој половини XИX века, давне 1856. године, чувени природњак Јосиф Панчић долази по први пут на Голију и у својим списима не крије одушевљење природним ресусрсима овог простора. основна обележја овог краја представљају голијска ружа ветрова, густе црногоричне шуме, безброј врста лековитог биља, јестиве гљиве, боровнице, шумске јагоде, потоци пуни пастрмке, производња здраве хране и велики број сунчаних дана у години.

На Голији је разноврстан животињски свет. То је једна од ретких планина у Европи где су нашли станиште вукови, медведи, дивље свиње, срндаћи, дивље мачке, куне, орлови, соколови, сове ушаре и више врста птица певачица.

Оно што Рудно чини интересантним је црквица Никољача из XИВ века, рестаурирана црквица Св. Тројица, прелепа и бистра речица, потез Бревина, где извеђачи сваког лета оргнизују логор за камповање и едуковање деце, стаза здравља дуга 36 км са постављени етно-брвнарама за одмор, кањон Каце који својим слаповима чини овај предео веома атрактивни и изазовним.

Брвнара Орлово гнездо укопана је у стену изнад села и доминира својим положајем и атрактивним изгледом. Направљена је искључиво од природних материјала, дрвених талпи и камена и као таква део је идеје о борби за екологију и здраве стилове живота. Са неколико тераса пружа се поглед на Копаоник, Црни врх, Јанков камен и непрегледна пространства црногоричних шума и цветних ливада.

Брвнара Орлово гнездо, поред атрактивног изгледа, поседује све удобности и висок конфор који су неопходни за удобан одмор: кухиња опремљена пратећим уређајима (дупли лежај и ТВ са сателитском и аналогном антеном), мини кухиња која опслужује горњи партер дневне собе, дневна соба са камином и застакљеном терасом (дупли лежај, ТВ са сателитском и аналогном антеном), шанк у стени, толает и туш кабина, спаваћа соба (2+1 лежај и тераса), мини спаваћа соба (1 лежај), три терасе са отворени огњиштем и камином у стени.

Најважнији догађаји на Рудном у току године су Традиционално бадње вече са паљењем бадњака у црквици Св. Тројице, Хајка на лисице (март), Хајка на вукове (март), Дани јоргована у манастиру Градац (мај), Камп извиђача у Бревини (јули/август), Традиционални сабор у Рудном (јули), Цветна поља Европе (август), Традиционални сабор на Радочелу (август), Кромпиријада (септембар) и Сабор у манастиру Студеница (септембар).

Ипак, најважнији датум је онај када ви донесете одлуку да дођете на Голију и у све то се лично уверите.

Голија је парк биосфере под заштитом државе и УНСЕЦО-а, као природна лепота од посебног значаја и даје могућност да у оквиру посете – одмора бар на тренутак осетите дах нетакнуте природе, здрав стил живота, посете манастирама али и да упознате људе.

Људи су највећа лепота овог краја.

На ову причу није дозвољено остављати коментаре.